tiistai 12. maaliskuuta 2019

Täydellinen tarina, epätäydellinen totuus

Olliver Hawk
Dokumentti, elämäkerta
Ohjaaja: Arthur Franck
Suomi
Vuosi: 2019
Kesto: 72 min

Pikimustat silmät pälyilevät tummien kulmien alta. Ääni on kimakka ja täynnä auktoriteettia, artikulointi huolellista. Kun Olliver Hawkia (oikealta nimeltään Olavi Hakasalo, s. 1930, k. 1988) katselee ja kuuntelee, ei voi kuin todeta, että hän on täydellinen hypnotisoijan arkkityyppi. 

Arthur Franckin ohjaama dokumenttielokuva Olliver Hawk kertoo Suomen kuuluisimman hypnoosimestarin tarinan. Sitä kannattelee toimittajalegenda Veikko Ennalan kertojaääni (Riku Rantala) ja runsas arkistomateriaali.

Hawkin 1950-luvulta 1980-luvun loppupuolelle kestävä ura olikin niin täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, että elokuvaa katsellessa ei pääse hetkeksikään tylsistymään. Vai miltä kuulostaa hypnoosiopinnot Australian aboriginaalien keskuudessa, karhun kesyttäminen ja esitykset, joissa mies suggeroi ihmisjoukot kauhomaan taivaalta putoavaa "rahaa"?

Valitettavasti leffa ei tarjoa tarpeeksi kontekstia sille, mikä sai ihmiset niin kovin kiinnostumaan Hawkista. Etenkin 70-luvulla UFO-havainnot, astrologia ja "uuden ajan" henkisyys villitsivät niin maailmalla kuin Suomessakin. On vaikea kuvitella, että Hawk herättäisi enää nykypäivänä yhtä paljon huomiota.
Mies häkissä

Aikansa poliittista ilmapiiriä Kekkoslovakioineen dokumentti onnistuu toki luotaamaan, ja yhdessä vaiheessa Hawkin tarina muuttuukin oikeaksi poliittiseksi trilleriksi. Myös pientä oikeussalidraamaa on luvassa.

Olliver Hawkin katsomisen jälkeen jää kuitenkin hämmentynyt olo. Mies nimeltä Olliver Hawk jää edelleen mysteeriksi, ja tarkkasilmäinen katsoja ymmärtänee jo elokuvan aikana, ettei tekijöiden ole tarkoituskaan kertoa koko totuutta mitään siihen lisäämättä ja mitään siitä pois jättämättä.

Mitä suggestioherkempi olet, sitä enemmän tästä elokuvasta nautit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti