Rikos, draama, kauhu
Ohjaaja: Lars von Trier
Tanska, Ranska, Ruotsi, Saksa, Belgia
Vuosi: 2018
Kesto: 152 min
Stanley Kubrickin Kellopeliappelsiinia (1971) syytettiin aikoinaan nuorison yllyttämisestä väkivaltaan. Nykyään juuri kukaan ei kehtaa esittää, että jollain yksittäisellä elokuvalla olisi raakuuksiin niin suoraa syy-seuraus-yhteyttä. Puhutaan pikemminkin esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan normalisoinnista tai arvostellaan "halpoja" shokkikeinoja.
Onko tällainen kritiikki Lars von Trierin The House that Jack Builtin kohdalla oikeutettua? Meneekö se jopa tabujen rikkomisesta tunnetulta ohjaajalta liikaa eksploitaation puolelle?
Elokuvan päähenkilö on insinööri Jack (Matt Dillon), jolla naksahtaa päässä. Eräänä päivänä hän vain saa tarpeekseen kyytiin tunkeutuneesta ärsyttävästä liftarista ja päästää tämän päiviltä. Siitä alkaa hänen pakonomainen tappamiskierteensä. Mutta kun pelkkä tappaminen ei riitä, alkaa Jack ottaa ruumiista eräänlaisia taidevalokuvia ja lähettää niitä lehdistölle.
Tappaminen tuottaa Jackille (Matt Dillon) mielihyvää. |
Jackin tilinteko on kuin sarjamurhaajan tunnustuksen ja länsimaisen historian luennon sekoitus. Jack vertaa tekojaan taiteiljoiden pyrkimyksiin luoda aina vain suurempaa, kauniimpaa ja mahtavampaa. Hän katsoo myös, että ihmiset voivat olla joko petoja tai saaliita, ja selviytyäkseen on oltava peto. Näin ollen Jack yhdistää Maslow'n tarvehierarkian alimman ja ylimmän tason: tappamisella hän tyydyttää eläimelliset henkiinjäämisen viettinsä ja "ruumistaiteella" tarpeet ilmaista itseään luovasti. Muilla Maslow'n hierarkian tasoilla – turvallisuudella, rakkaudella ja sosiaalisella hyväksynnällä – ei ole ole Jackille väliä, koska hän on psykopaatti.
The House that Jack Built onnistuu hiipimään ovelasti katsojan ihon alle, kun katsoja toivoo, ettei Jack jäisi kiinni. Elokuva käyttää näin hyväkseen ihmisen empatiakykyä – sitä samaa empatiakykyä, jonka puutteesta psykopaatteja syytetään. Harva tietenkään oikeassa elämässä haluaisi sarjamurhaajan pääsevän pakoon, mutta Lars von Trierin kaltaisten ohjaajien asiosta tällainenkin ristiriitainen ja outo kokemus on mahdollista.
Joten vastatakseni alkuperäiseen kysymykseen, The House that Jack Built poikkeaa hyvin monin tavoin tavanomaisesta eksploitaatiosta, mikäli sellaisesta voidaan edes puhua. Elokuva on kuin kiero psykologinen peli, joka testaa katsojan kykyä käsitellä maailman mielettömyyttä. Eikä mikään ole niin mieletöntä kuin alhaisten ja raakalaismaisten tekojen perustelu jollain suurella ja ylevällä. Mutta tällaisiksi me ihmiset olemme kehittyneet – älykkäiksi olennoiksi, jotka ovat kuitenkin viettien armoilla.