sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Dokumentti Ku Klux Klanista kertoo sen tavallisen ääriliikkeen tarinan

Klansville
Dokumentti
Ohjaaja: Callie T. Wiser
USA
Vuosi: 2015


Bob Jones oli maineikas Ku Klux Klanin johtohahmo. (Kuva)
Yle TV1:n esittämä dokumentti Ku Klux Klan ja USA paneutuu pahamaineisen liikkeen vaiheisiin Pohjois-Carolinassa 1960-luvulla. Historiallisesta näkökulmasta huolimatta aihe on ajankohtainen, onhan rasismi ollut kiihkeä puheenaihe viime vuosina niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin.

Ohjelmassa luodaan aluksi pikainen katsaus klaanin varhaisempaan historiaan. Liike syntyi 1800-luvun jälkipuoliskolla ja kukosti 1920-luvulla. Mutta mikä sai huippuvuosien romahduksen jälkeen huppupäät jälleen jaloilleen? Mustien kansalaisoikeuksien liikepä hyvinkin. Valkoinen köyhälistö, josta käytettiin halveksivasti nimitystä white trash (”valkoinen roskaväki”), pelkäsi, että värillisten syrjinnän purku heikentäisi puolestaan heidän asemaansa. Pohjois-Carolinan suurlohikäärmeelle Bob Jonesille se oli oivallinen hetki rekrytoida lisää jäseniä. Karismaattinen Jones keräsi kannattajia vihaa lietsovalla retoriikalla, mutta kykeni samalla pidättämään jäsenet väkivallanteoista.

Dokumentti ei suomenkielisestä nimestään huolimatta anna kovinkaan kokonaisvaltaista kuvaa siitä, mitä liike ympäri Yhdysvaltoja todella teki. Pahimpien hirmutöiden kuvaukset jäävät sivuun kun haastateltavat, aiheesta kirjoittaneet asiantuntijat, kertovat liikkeen uudelleennousun olosuhteista sekä johtajista ihmisinä. Tämä inhimillien puoli kun koitui lopulta Bob Jonesin kohtaloksi, kun häntä syytettiin klaanin varojen väärinkäytöstä. Pian tämän jälkeen järjestölle tapahtui se, mikä niin usein on ääriliikkeiden kohtalo: Se hajaantui. Suurlohikäärme Jonesin saappaat olivat liian suuret täytettäviksi vastaavanlaiseen uudelleensyntymään.

Dokumentista jäi harmikseni puuttumaan tarkempi selonteko niistä yksityskohdista, joita klaanin niin värikkääseen maailman kuuluu: Mikä on ristin polttamisen merkitys? Miksi johtajista käytetään sellaisia arvonimiä kuin ”suurlohikäärme” ja ”suurvelho”? Ku Klux Klan ja USA onkin enemmän moralisoiva opetusfilmi. Se kertoo yhtäältä siitä, miten hedelmällistä maaperää epätasa-arvo on vihanpidolle ja miten helppoa heikommassa asemassa olevat on saada toisiaan vastaan. Toisaalta se on muistutus siitä, miten hauraalla pohjalla aate voi elää: Mitä yksi ihminen kykenee kannattelemaan, kykenee hän myös romahduttamaan.

Dokumentti on katsottavissa Yle Areenasta: http://areena.yle.fi/1-2658813

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti