maanantai 31. lokakuuta 2016

6 syytä miksi Tales from the Crypt on upea kauhusarja – katso kuvat!

Vaikka Halloween on virallisesti vasta tänään, saattoivat monet kenties jo viettää "kauhuviikonloppua". Onhan se hyvä tekosyy ryypätä. Ja katsoa kauhuleffoja. Ja pukeutua typerästi. Koska kauppakeskus Sellon laitamilla viime lauantaina ostoksilla bongaamani kigurumi-pukuiset äijät eivät kuitenkaan herättäneet tarpeeksi kauhunväreitä, päädyin katsomaan YouTubesta Tales from the Crypt (suom. Kauhua kryptasta) -jaksoja. Ja muistin samalla, miksi tämä Steven Doddin luoma kauhusarja on yksi parhaita ikinä. Tässä kuusi (6) syytä, miksi sinunkin kannattaisi katsoa sitä.


1. Hyytävä alkutunnari


 

Kun Kauhua kryptasta -sarjaa esitettiin Suomessa 1990-luvulla, intouduin tietenkin pienenä kauhufanina sitä katsomaan ja nauhoittamaan. Ja vaikka isäni tähdensi, ettei joka jaksoon tarvitse tallentaa introa mukaan, oli se minulle iso osa katseluelämystä. Eikä ihme. Ukkonen jytisee, pöllöt huhuilevat ja Danny Elfmanin synkät sävelet soivat, kun katsoja johdatellaan läpi narisevan portin vanhaan kartanoon ja yhä hämähäkinseittien peittämien huoneiden kautta alas portaita (yllätys, yllätys) kryptaan. Yksi ainoa arkku avautuu ja HII-HÄH-HÄH-HÄH-HÄH-HÄÄ, pitkähiuksinen luurankoukkeli säikäyttää katsojilta kakat housuun!2. The Cryptkeeper


Cryptkeeper on joutunut sarjan aikana monenlaisiin kommelluksiin.


Ja tämä pelottava luurankoukkeli onkin ohjelman juontaja ja isäntä, jota myös Cryptkeeperiksi, eli "kryptanpitäjäksi" kutsutaan. Cryptkeeperin hyvällä tavalla huonot puujalkavitsit, kunkin jakson teeman mukainen pukeutuminen ja härski nauru (äänenä John Kassir) toimivat loistavina alustuksina ja lopetuksina tarinoille. Karmeasta ulkomuodostaan huolimatta erittäin sympaattinen kaveri siis, joskin hänen on huhuttu sarjan loppumisen myötä sortuneen alkoholiin.3. Sarjakuvien maailma 

 

Cryptkeeperin kirjassa on jänniä kuvia.
Tales from the Crypt -sarjan nimi perustuu EC Comicsin julkaisemaan sarjakuvaan, ja osa tarinoista onkin kyseisistä julkaisuista peräisin. En ole niitä lukenut, mutta sarjakuvien ystävänä pidän tästä lisäulottuvuudesta. Jokainen tarina alkaa, kun Cryptkeeper avaa ikivanhalta näyttävän kirjansa, jonka sivuilta paljastuu kertomuksen nimi ja sarjakuvan kantta muistuttava "alkukuva". Paitsi että upeat alkukuvat herättävät välittömästi katsojan kiinnostuksen, ovat myös itse tarinat räväköine hahmoineen visuaalisesti herkullista katsottavaa.


4. Mielikuvitusta riittää

 

Joe Pantoliano esittää sirkustaiteilijaa, jolla yhdeksän elämää.
Antologiasarjana Tales from the Crypt esittää joka jaksossa eri tarinan. Teemat vaihtelevat kauneuskilpailuista ja hulluista tiedemiehistä kuolemattomuuden ihmeisiin. Miljöönä voi toimia niin sirkus, vankila kuin autiomaakin. Päähenkilöt eivät ole järin miellyttäviä, vaan toimivat usein ahneesti ja moraalin rajoja koetellen. Koska Tales from the Crypt on pohjimmiltaan opetusohjelma, kohtaavat nämä ilkimyksetkin tarinoiden loppussa varsin karut ja mielikuvituksekkaat kohtalot. HII-HÄH-HÄH-HÄÄ!


5. Huumori

 

Miss Ruumiinavaus -kisan onnellinen voittaja (Mimi Rogers).
Pahaa aavistamaton nainen menee kauneuskilpailuihin. "Sisäinen kauneus on tärkeintä", hän toteaa haastattelukierroksella. Ja yllätys, yllätys, voittaakin kilpailun jossa etsittiin... Miss Ruumiinavausta! Musta huumori on olennainen osa sarjaa Cryptkeeperin puujalkavitsien lisäksi. Kun erään toisen jakson lopussa kamera zoomaa kauemmas hullun tiedemiehen leikkaamien potilaiden kasvoista, paljastuu, että näiden raukkaparkojen – tiedemiehen vaimon ja tämän rakastajan – päät ovat vaihtaneet paikkojaan. "Tehän halusitte toistenne vartaloita", toteaa tiedemies. 90-luvun erikoistehosteiden kökköys tekee tästä kohtauksesta ratkiriemukkaan.


6.  Näyttelijät

 

Lance Henriksen jaksossa Cutting Cards.
Arnold Schwarzenegger, Brad Pitt, Kyle MacLachlan, Katey Sagal, Slash, Zelda Rubinstein, Brad Dourif, Demi Moore, Lance Henriksen... Kaikki nämä kuuluisuudet ja monta muuta ovat esiintyneet sarjassa. Lisäksi MacLachlan ja Schwarzenegger ovat ansioutuneet myös ohjaajina. Joten miksipä et katsoisi – ihan vain vaikka uteliaisuudesta – oman suosikkisi näyttelysuoritusta niinkin huvittavassa ja kieroutuneessa sarjassa kuin Tales from the Crypt?


Joten hauskaa Halloweenia/kekriä/mitä ikinä laatuviihteen parissa! Ja toki muutenkin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti