keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Aikuisten Totoro vie katsojan päiväksi taiteilijan puutarhaan

Mori, the Artist's Habitat
(Mori no iru basho)
Draama
Ohjaaja: Shûichi Okita
Japani
Vuosi: 2018
Kesto: 99 min.


Muistatko vielä ne lapsuuden kesäpäivät, jotka tuntuivat kestävän ikuisuuksiin? Mielikuvituksen siivittämät seikkailut luonnon helmassa? Ilon pienten asioiden keskellä? Morikazu Kumagai (1880-1977) oli taiteilja, jonka elämästä tällainen lumous ei koskaan haihtunut. Helsinki Cine Aasiassa tänä vuonna vieraillut Shûichi Okita on ohjannut elokuvan Mori, the Artist's Habitat, joka kuvaa mestarin elämää vain yhden päivän ajan, mutta onnistuu kertomaan hänestä jotain olennaista. 

Elokuva sijoittuu Morikazun (Tsutomu Yamazaki) ehtoovuosille. Taiteilija on vetäytynyt ulkomaailmasta ja elelee vaimonsa Hidekon (Kirin Kiki) ja kotiapulaisensa Mien (Nobuke Iketani) kanssa puutarhan ympäröimässä talossa. Puutarha on Morikazun pakopaikka, tämän rauhan ja inspiraation lähde. Ikävä kyllä, Kumagaiden talossa ravaa jatkuvasti vieraita, kuten Morikazun faneja ja potentiaalisia asiakkaita. Lisäksi kiinteistökehittäjät ovat suorastaan aggressiivisen kiinnostuneita miehen tontista. 

Mutta Morikazu on periaatteistaan tinkimätön runosielu. Hän ei tee taidetta kenenkään haluista ja toiveista, vaan omista lähtökohdistaan. Ihailijoilleen hän on suuri mysteeri. Hän ei perusta palkinnoista, rahasta tai glooriasta. Rakastava vaimo huolehtii siitä, että Morikazun rauhaa kunnoitetaan. 

Morikazu Kumagai (Tsutomu Yamazaki) löytää luonnosta loputtomasti ihmeitä.

Mori, the Artist's Habitat on hidas elokuva. Suuren draaman sijaan tarina rakentuu pienistä kohtauksista, kun muut hahmot yrittävät kommunikoida eksentrisen taiteiljan kanssa. Kasvit, kivet ja muurahaiset tarjoavat Morikazulle loputonta ihmettelyn ja pohdinnan aihetta. Hän on kuin Hayao Miyazakin satuhahmo Totoro, jonka taianomaiseen maailmaan pääsevät vain kaikkein avarakatseisimmat ja lapsenmielisimmät. 

Mikään tavanomainen taiteilijaelämäkerta Mori, the Artist's Habitat ei siis ole. Kokonaisvaltainen läpileikkaus Morikazun elämästä syntymästä kuolemaan olisi kieltämättä ollut kiinnostava myös, mutta buddhalaista henkeä huokuva elokuva kutsuu katsojan nauttimaan juuri tästä hetkestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti