tiistai 28. lokakuuta 2014

Derf Backderf: My Friend Dahmer (arvio)



seantcollins.com
Derf Backderf: My Friend Dahmer. Abrams ComicArts, 2012. 224 s.

Derf Backderf (oikealta nimeltään John Backderf) ei ollut minulle ennestään tuttu, joten teos tarttui mukaan kiinnostuksesta aihetta kohtaan. My Friend Dahmer on sarjakuvaromaani, joka kertoo piirtäjän entisen koulutoverin, sarjamurhaaja Jeffrey Dahmerin tarinan. Teoksen työstämisen Backderf aloitti tämän saatua surmansa vankilassa vuonna 1994. Ensimmäinen versio ilmestyi 24-sivuisena omakustanteena vuonna 2002, tämä uudempi kymmenen vuotta myöhemmin.

Jeffrey Dahmer on yksi Amerikan tunnetuimmista sarjamurhaajista. Ohiossa nuoruutensa viettäneen ja sittemmin Milwaukeen, Wisconsiniin muuttanut Dahmer murhasi 17 nuorta miestä vuosina 1978-1991. Tekoihin liittyi muun muassa nekrofiliaa ja kannibalisimia.

Ihan tavallinen poika - tai ei sittenkään


My Friend Dahmer alkaa prologilla ihan tavallisesta koulupojasta, joka nyt vain sattuu harrastamaan kuolleiden eläinten keräämistä ja laittamista happoseoksiin. Sittemmin hänestä kehittyy omissa oloissaan viihtyvä, väritön ja huomaamaton nuorukainen. Omaa paikkaansa Jeff etsii viihdyttäjän roolista, ja vaikka oudut ääntelyt ja ilveilyt huvittavatkin koulutovereita, läheisiä ystävyssuhteita ei synny; Backderfille ja tämän ystävillekin poika on vain eräänlainen "maskotti".

http://tearoomofdespair.blogspot.com
Viimeistään siinä vaiheessa kun Backderf huomaa toverissaan olevan jotain pelottavalla tavalla outoa, jää Dahmer tyystin yksin. Aikuisetkaan eivät näytä välittävän, vaikka poika istuu humalassa oppitunneilla. Vanhemmat ovat kunnostautuneet lähinnä riitelemään keskenään, mikä johtaa lopulta avioeroon. Ja koulujen loputtua, juuri kun Jeffrey eniten tarvitsisi tukea, hän jää yksin asuntoon…
                                                            

Sääli 

 

Ensimmäinen ajatus joka nousi teosta lukiessa oli sääli Dahmeria kohtaan. En voinut olla ajattelmatta, miten erilaisen suunnan sinänsä fiksun pojan elämä olisi saanut, jos joku olisi ajoissa puuttunut hänen ilmeiseen pahaan oloonsa. Toisaalta, kuten Backderf esipuheessa toteaakin, olivat hirmuteot yksin Jeffin oma valinta, joita teos ei millään lailla pyri puolustelemaan, vaikka tarjoaakin ymmärtävän näkökulman.

Tarinankerronta on sujuvaa: Jeffreyn elämää seurataan luku luvulta kohti hänen ensimmäistä murhaansa vuonna 1978, vain kolme viikkoa koulujen loppumisen jälkeen. Satunnaisia huvittavia hetkiä lukuun ottamatta tunnelma on synkkä ja ahdistava, mitä vahvistaa lopun tietäminen etukäteen. Olisin mielelläni lukenut kohtauksia myös itse murhatapahtumista ja vankila-ajoista, mutta toisaalta rajaus on ymmärrettävä; onhan kysymys juuri kertojan tuntemasta Dahmerista.

seantcollins.com
Backderfin kynänjälki on rujoa ja yksityiskohtaista. Etenkin Jeffreyn esikuvaansa imartelemattomat naamavääntelyt ovat makaaberilla tavalla viihdyttäviä. Erityiskiitoksen saavat teokset lähdeviitteet, jotka lisäävät tarinan uskottavuutta ja antavat mielenkiintoisia lisätietoja.

Lopuksi


Vaikka teos ei sisällä erityisen raakoja kohtauksia, en silti suosittele sitä herkimmille. Sen sijaan henkilöstä kiinnostuneille se on pakkoluettavaa - ja oikeastaan kaikille, jotka ovat vähänkään sarjamurhaajista kiinnostuneita. Backderf on tehnyt loistavan työn, joka muistuttaa siitä, millaisia seurauksia nuorten syrjäytymisellä voi pahimmillaan olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti